Centrum Prasowe / Opublikowano 19.02.16

Podsumowanie roku 2015

Podsumowanie roku w Eptimo. Co udało się nam osiągnąć w ciągu ostatniego roku?

Początkowo główny nacisk kładliśmy na zdobycie bezpośrednich kontraktów dystrybucyjnych, których podpisaliśmy w sumie 15, m.in. z producentami rozwiązań sieciowych Allied Telesis, Edimax, Mikrotik i ZTE. Możemy się również pochwalić sprawną współpracą z debiutującymi na polskim rynku dostawcami systemów zasilania gwarantowanego, tj. Legrand i AEG Power Systems. 2015 rok był dla nas udany również z innych względów – zostaliśmy wyróżnieni przyznawaną przez redakcję CRN Polska nagrodą Debiut Roku oraz przez redakcję Reseller News Złotym Asem IT także w kategorii Debiut Roku. Trudno o lepszą motywację dla rozwijającej się firmy – wylicza Przemysław Kucharzewski, COO Eptimo.

W przypadku rozwiązań Digital Signage podjęliśmy współpracę z ViewSonic oraz iiyama, a także producentami mocowań – Peerless-AV i polską firmą Edbak. Kooperujemy również z producentami systemów zarządzania treścią, jak Ki-Wi i Accuratus Software. W zakresie storage i serwerów podpisaliśmy umowy z Bull (jesteśmy jedynym dystrybutorem w Polsce), American Megatrends (podobnie) oraz Actidata i Supermicro. W wielu przypadkach uzyskanie dystrybucji zostało poprzedzone zdobyciem odpowiedniego statusu partnerskiego oraz działaniem jako subdystrybutor.
W ofercie Eptimo można znaleźć rozwiązania takich firm jak Ever, Eaton, HGST, Western Digital, QNAP, Ubiquiti Networks, Seagate czy Emerson Network Power. Obecnie prowadzimy zaawansowane negocjacje z innymi, równie kluczowymi z naszego punktu widzenia producentami, z którymi planujemy rozpocząć współpracę jeszcze w tym roku.

Cieszymy się, że zaufało nam ponad 300 klientów w Polsce, do których zaliczyć można większość znaczących integratorów funkcjonujących na polskim rynku, a także szereg VAR-ów, resellerów czy też e-tailersów, ponieważ w kilku przypadkach nasza oferta jest dedykowana klientom indywidualnym. Udało nam się zrealizować pokaźną liczbę projektów, najczęściej o wartościach rzędu 50-300 tysięcy złotych. Współpracujemy także z szeregiem firm z Unii Europejskiej.

W ciągu ostatniego roku finansowego wypracowaliśmy 126,5 milionów złotych przychodów oraz ponad 3 miliony złotych zysku. Uruchomiliśmy też system B2B dla naszych partnerów, który cieszy się sporym zainteresowaniem.

Naszym sukcesem jest również szereg działań związanych z edukacją klientów z zakresu oferowanych przez nas rozwiązań. Na wiosnę w pięciu miastach zorganizowaliśmy roadshow, który zgromadził 150 osób. Ponadto cyklicznie organizujemy webinaria, które cieszą się bardzo dużym powodzeniem, a także wiele szkoleń prowadzonych w ośrodkach w Katowicach i w Bielanach Wrocławskich. Nasza praca to również indywidualne spotkania z klientami, nierzadko wspólnie z przedstawicielami producentów. W ciągu roku przeprowadziliśmy ich ponad 200.

Plan na obecny rok to przede wszystkim dalszy intensywny rozwój, interesujące dystrybucje, poszerzanie grona klientów i kontynuowanie edukacji kanału.

Link artykułu: http://www.crn.pl/news/wydarzenia/organizacje-i-stowarzyszenia/2016/02/126-mln-zl-przychodow-eptimo

Wróć do centrum prasowego